In Nederland houden we er van om af en toe een koekje bij de thee te eten. Om te weten waarom wij ongezond voedsel eten moet je eerst weten wat nou precies ongezond is.

 

Wat is ongezond eten?

De naam zegt het eigenlijk al een beetje! Ongezond eten heeft nadelige gevolgen op onze gezondheid. In ongezond voedsel zitten bepaalde stoffen die extra ongezond zijn voor ons lichaam. Teveel vet of suikers kan bijvoorbeeld leiden tot hart- en vaatziektes. Voedsel met deze stoffen zijn bijvoorbeeld pizza en friet, het is absoluut niet gezond om hier veel van binnen te krijgen, zo af en toe langs de McDonalds kan heus geen kwaad, maar iedere dag een ongezonde maaltijd is niet goed. Wanneer je elke dag ongezond voedsel binnen krijgt leidt ons gewicht hier waarschijnlijk ook onder. Daarom moet je voor afwisseling in je maaltijden zorgen.

Oké, nu weten we wat ongezond is, maar waarom eten we nou ongezond voedsel?

 

Waarom eten we ongezond?

De reden waarom we ongezond voedsel eten is gewoon omdat het hartstikke lekker is, omdat het weinig tot geen moeite kost of gewoon uit verveling. Als mensen een drukke baan hebben kan het zijn dat ze thuis komen en veel honger hebben, als ze die zelfde avond ook nog weg moeten, naar bijvoorbeeld een vergadering, is de kans erg groot dat ze een ongezonde maaltijd nemen. Vaak heb je ook dat mensen die alleen wonen vaker een ongezonde maaltijd nemen als mensen die getrouwd zijn. Dan is er namelijk iemand in huis die het eten kan koken. Het kan ook zo zijn dat je het eet uit verveling, je kunt naar de stad gaan en geen honger hebben maar gewoon zin in iets lekkers. Het is een slechte gewoonte om alleen maar voor lekkere trek ongezond te eten. Veel mensen eten vaak gezond omdat het beter te verkrijgen is.    Je betaalt al gauw wat meer voor een gezond broodje dan voor een broodje frikandel. Ook is het genetisch bepaald dat we vaak ongezond voedsel eten. Vroeger waren suikers en vetten van belang voor het menselijk lichaam. Suikers zijn namelijk snelle energie leveranciers en dus heel belangrijk voor mensen die veel aan beweging doen. Ook vet is nuttig, want het dient als reservebrandstof. Wanneer men vroeger een maaltijd vol suikers en vetten had, dan werd daar graag gebruik van gemaakt.