De overheid krijgt geld binnen door middel van BTW en accijns belasting op alle producten en diensten. Het BTW tarief bestaat uit 6 procent of 20 procent. Maar naast BTW is er nog een andere heffing waarmee de overheid extra inkomsten binnen haalt:

 

Wat is accijns?

Accijns is een extra heffing, naast de BTW op andere frisdrank, alcohol, tabak en brandstoffen. Deze accijns is verwerkt in de prijs van het product. Wanneer wij een van deze producten kopen betalen wij gelijk de accijns. Deze heffing wordt door de winkelier afgedragen aan de belastingdienst.

Het verschil met BTW is dat de omzetbelasting altijd een percentage is van de brutoprijs. Er wordt dan 6 of 21 procent BTW bij de bruto prijs opgeteld. Accijns is een vast bedrag per eenheid product. Wanneer het over drank of brandstof gaat is het dus een vast bedrag per liter. In het geval van tabak is het een vast bedrag per kg of per stuk. Accijns betaal je dus per hoeveelheid product, BTW betaal je over de prijs van het product.

 

Wat is het doel van de accijnzen?

Het heffen van deze extra belasting heeft een meerdere doelen. Ten eerste dient deze extra belasting als inkomsten voor de overheid. Maar daarnaast dient het ook nog als een ander doel. Dankzij de accijnzen worden de prijzen van een aantal goederen kunstmatig extra hoog gemaakt. Hierdoor probeert de overheid het gebruik van deze producten tegen te gaan. Door de accijns te verhogen op ongezonde producten zal de prijs van het product stijgen hierdoor wordt iedereen gestimuleerd minder gebruik te maken van deze producten. Dit geldt ook voor de brandstoffen van auto’s. Hiermee kan je het gebruik van de fiets bevorderen.

 

Wat zijn de tarieven accijnzen?

De tarieven verschillen per productgroep. Hieronder hebben we een aantal huidige tarieven, maar ook historische tarieven op een rijtje gezet. Hierdoor kan je goed zien dat er de afgelopen jaren sterke stijgingen zijn geweest in de te betalen accijnzen.

De uiteindelijke verkoopprijs van een product waar accijns over berekend wordt is als volgt:

( Kostprijs fabrikant incl. winst en transportkosten + Accijns ) + BTW = Verkoopprijs

 

Accijns frisdranken

Over frisdranken, zoals vruchtensap, limonades en mineraalwater wordt ook accijns berekend. Het tarief hiervan is sinds 2002 niet meer gewijzigd.

 

Accijns Alcoholhoudende dranken

Om het alcoholgebruik tegen te gaan is het tarief voor de accijnzen over alcoholhoudende dranken een stuk hoger dan het tarief over frisdranken. De hoogte van de accijnzen wordt bepaalt door onderscheidt te maken tussen de soort alcoholhoudende drank, zoals bier, wijn of sterke drank. Ook wordt er onderscheidt gemaakt tussen het percentage alcohol.

Maak jouw eigen website met JouwWeb